Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

BlogE-ticarete Başlarken
Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?
E-ticarete Başlarken13 Haziran 2022 Pazartesi
~ 4 dakika okuma süresi

Marka haline gelen ürünlerin ilk ihtiyacı markanın korunmasıdır. Markası bulunan firmalar tarafından markaya ait hak ve sorumluluklar alınmalıdır. Yasal olarak güvence altına almak için markayı tescil ettirmek gerekir. Peki marka tescili nasıl gerçekleşir? Süreç maliyeti ne olur? Tüm bu sorulara karşı sizler için geniş bir içerik derledik.

Marka Tescili Ne Demektir?

Bir firma tarafından oluşturulan ürün ya da hizmet kapsamında diğer işletmelerden ayrılmasını sağlayan temel unsur markadır. Bu alanda yasal olarak korunma hakkına ise marka tescili denilir. İşletme için oldukça önemli bir unsur haline gelir. Tescil ettirme işlemi ile birlikte diğer firmaların onu kullanması ve çeşitli kazançlar elde etmesi engellenmiş olacaktır.

Tescil işlemi ile birlikte firma arasında lisans ve miras bırakma yetkisi de bulunmaktadır. Marka tescili süreçleri farklılık gösterse de genel olarak 10 yıllık bir süreçten bahsetmek mümkün olur. Marka tescilini uzatmak isteyen kişiler ek ücret ödeyerek bu işlemi gerçekleştirebilir.

Marka Tescili Nerede Yapılmaktadır?

Marka tescili işlemler içerisinde bazı belgeler talep edilir. Mevcut belgeleri eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulması gerekir. Tüm başvurular bireysel olarak yapılabileceği gibi vekil olarak da yapılması mümkündür. Ancak marka tesciline başvuracak kişiler yabancı uyruklu ise bu işlemler vekil tarafından gerçekleşir.

Marka Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?

Herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşmamak için yasa olarak koruma altında olması gerekir. Bunu yapmak için tescil başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Türk Patent Enstitüsü yani TPE tarafından başvurular gerçekleşir. Bu esnada titiz bir inceleme meydana gelirken sonucunda ise karara varılır. Meydana gelen başvurular bireysel ya da vekil olarak gerçekleşiyor demiştik.

Bireysel olarak gerçekleşen başvuru için belgeler doğru bir şekilde doldurularak teslim bilmesi gerekir. Süreç teslim edilmesi ile birlikte başlar. Marka başvurusu esnasında marka içerisinde Latin alfabe dışında çeşitli harfler yer alıyorsa alfabemiz üzerinde karşılıklarına yer verilmesi gerekecektir. Belgeler teslim edildikten sonra başvuru unvanı verilir ve ürün otomatik olarak koruma altına alınmaktadır.

Enstitü tarafından yapılan incelemeler esnasında herhangi bir eksiklik belirlenirse bu doğrultuda 2 aylık bir süre verilmektedir. Mevcut süre dahilinde belgeler tamamlanır. Ancak belgeler tamamlanmaz ise iptali gerçekleşir. Marka tescil başvurusu başarılı bir şekilde yapıldığı takdirde Enstitüsü tarafından uygun görülürse resmi marka bülteninde yayın işlemi gerçekleşir.

Sonraki aşamaya geçildiği takdirde üçüncü kişilerin görüş ve itirazları ile birlikte inceleme süreci tekrardan başlamaktadır. Eğer herhangi bir itiraz olmaz ise tescil işlemi onaylanır ve sicil kaydı oluşumu sağlanır. Böylece son aşamaya geçilir ve marka tescil belgesi başvuru sahibine teslim edilir

Marka Tescil Başvurusu Belgeleri Nedir?

Marka tescil başvurusu yapan kişi eğer tüzel bir kişi ise;

  • Faaliyet belgesi,
  • Vergi levhası,
  • Marka örneği,
  • Başvuru ücreti dekontu talep edilir.

Başvuruyu eğer gerçek kişi yaparsa;

  • C kimlik numarası,
  • Vekaletname,
  • Marka örneği,
  • Ödeme dekontu talep edilir.

Marka Tescil Süreci

Marka hakkının işletme hakimiyetine geçmesi için belirli bir süreç meydana gelmektedir. Mevcut aşamalar doğrultusunda bu süreç üzerinde uzama meydana gelebilir. Ortalama olarak 7 ay gibi bir süreç içerisinde başvuru karara bağlanır. Gerekli evraklar ile birlikte başarılı bir şekilde başvuru gerçekleştirdikten sonra inceleme ve sınıflandırması gerçekleşir. Başvuru yayınlanır eğer herhangi bir itiraz olmaz ise karar verilir.

Marka tescil konusunda elde edilen belgenin belirli bir süreye sahip olduğu unutulmamalıdır. Eğer süre dolduktan sonra yenilenmek istenirse tekrar başvuru gerçekleşir. Süreç bittikten sonra 6 ay içerisinde kullanım için müracaat edilmediği takdirde otomatik olarak iptal edilir ve koruma kalkar. Konu dahilinde marka başvurusunda bulunulsa dahi marka kullanma zorunluluğu bulunmaz. Başvuru üzerinden 5 yıl geçtikten sonra marka kullanımı söz konusu değilse iptali gerçekleşebilir.

Marka Tescil Kategorileri Nelerdir?

Düzenli olarak pek çok ürün kullanıma sokularak marka patent konusunda işletmeler tarafından pek çok başvuru meydana gelir. Sektörler içerisinde üretilen ürünler farklı standartlar kapsamında kategorileri ayrılır. Kişilerin bu alanda mevcut kategori dahilinde başvuru yapması gerekir. Marka tescil kategorisinde toplam 45 kategori yer alır bunların 1 ile 35’i arasında mal, 35'i ile 45'i arasında ise hizmet kategorisi yer almaktadır.

Marka tescil kategorileri tercih edilmesi marka için oldukça önemlidir. Fakat bu esnada tescil sonrası kategori eklenmesi mümkün değildir. Bu yüzden başvurusu sürecinde dikkatli davranmalıdır.

Marka Tescil Başvurusu Reddedilirse Tekrar Başvuru Yapılabilir mi?

Marka tescil başvurusu ile birlikte Türk Patent Enstitüsü onay verdiği gibi ret kararı da verebilir. Ret almasının nedenleri içerisinde genellikle pek çok etken bulunabilir. Bunlara örnek olarak yeterli özelliği olmaması, diğer marka ile aynı ya da benzer olması gibi sıkıntılardan bahsetmek mümkün.

Mevcut ret kararına karşı belli standartları gerçekleştirip itiraz etme imkânı vardır. Bu doğrultuda mahkeme yolu da bir seçenek haline gelir. Ancak genel olarak bu konu dahilinde profesyonel patent kurumları ile çalışmak ideal olacaktır.

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.