Sermayesiz e-Ticaret Nasıl Yapılır?

BlogE-ticaret
Sermayesiz e-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticaret25 Ocak 2024 Perşembe
~ 5 dakika okuma süresi

Günümüzde e-ticaret sürekli büyüyen bir hacme sahip. Öyle ki 2024 verilerini temel aldığımızda bu alandan elde edilen gelir dünya genelinde 5,5 trilyon doları aşmış durumda. Hal böyle olunca e-ticarete atılmak istiyorum diyenlerin sayısı da artış gösteriyor. Genel kanının aksine e-ticarete başlamak istiyorsanız belirli bir sermaye harcamanız gerekmiyor. Sermayesiz e-ticaret sayesinde e-ticarete adım atabilir ve bu alanda önemli getiriler elde edebilirsiniz. Sizler için hazırladığımız sermayesiz e-ticaret nasıl yapılır rehberimiz sayesinde sıfırdan nasıl e-ticarete başlayabileceğinizi ele aldık.

Sermayesiz E-Ticaret Yapılır mı?

Sermayesiz e-ticaret yapmak için öncelikle “sermaye”nin tanımı üzerinde duralım. Sermaye, herhangi bir iş için başlangıç yani kurulum aşamasında gereken tutardır. Örneğin bir dükkan açmak istiyorsanız dükkanın tutulması, tadilatı, dekorasyonu, içine ürünlerin yerleştirilmesi gibi giderler sermayeden harcamanız anlamına gelir.

Bu durum ise pek çok kişinin kendi işini yapmasını engelleyen önemli bir gider kalemi olduğundan ne yazık ki sermaye yetersizliği üzerinden kişilerin vazgeçmesine yol açıyor. Fakat sürekli büyüyen ve gelişen bir alan olan e-ticaret bu noktada devreye girerek sermayesiz veya çok düşük sermayeler ile ticaret yapabilmenize olanak tanıyor.

Çünkü örneğin bir fiziki dükkan veya mağazada müşterilere bulunan ürünleri satmanız gerekiyorken e-ticarette elinizde ürün olmadan da satış yapabilirsiniz. Bunun dışında kendi yaptığınız ürünler, ikinci el ürünler, dijital ürünler gibi pek çok alanda satış gerçekleştirerek e-ticarete başlayıp alanınızda marka haline de gelebilirsiniz.

E-ticarete Başlamak İçin Hiç Masraf Gerekmiyor mu?

Elbette sermayesiz e-ticaret yapmak mümkün olsa da bu hiç harcama yapmayacağınız anlamına gelmiyor. Zorunlu yapılması gereken harcamalar olduğunu unutmamalısınız. Ancak yine de bu harcamalar küçük birikimlerle de karşılanabilecek harcamalar olduğundan rahatlıkla yapabilirsiniz.

E-ticaret işlemlerinizi evinizden ya da size ait olan bir yerden yapacaksanız kira veya fatura ödeme gibi durumlardan muaf olabilirsiniz. Bunun yanında zorunlu olarak harcama yapılması gereken gider kalemleri bulunuyor:

  • E-ticaret için bir e-ticaret web sitenizin olması gerekiyor. Müşterilerinizin ürün veya hizmetlerinizi görebileceği ve satın alabileceği profesyonel bir e-ticaret sitesi işinizin temelini oluşturacaktır. E-ticaret sitesini sıfırdan kurmak zahmetli ve zor olduğundan ise bu noktada uygun fiyatlarla Eticex tarafından sunulan e-ticaret paketlerini tercih edebilirsiniz!
  • Ürün veya hizmet satışlarınız için fatura kesmeniz gerekir. Bunun için de vergi mükellefi olmalısınız. Şahıs şirketi olarak adlandırılan basit usul başlangıçta açabilirsiniz. Bir muhasebeciyle anlaştığınızda sizin için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini size anlatacaktır. Muhasebe, defter kaydı gibi ücretler başlangıçta ödemeniz gereken kalemler arasında yer alıyor.
  • Eğer sitenizin daha çok kişiye ulaşmasını isterseniz reklam masrafları yapmanız gerekebilir.
Bu noktada bahsedilen giderler başlangıç aşamasında oldukça makul olacağı için büyük sermaye gerektirmeden kendi işinizi kurmanızı ve markanızı oluşturmanızı sağlar.

Sermayesiz E-Ticaret Nasıl Yapabilirim?

Eğer sermayesiz e-ticaret nasıl yapabilirim diyorsanız bu noktada farklı seçeneklerin olduğunu bilmelisiniz. Her büyük veya istikrarlı olmuş iş için büyük yatırımlar gerekmediğini unutmamalısınız. Doğru alanda olmak, iş düzenini sağlamak ve müşterilerinize doğru şekilde ulaşmak sayesinde kısa sürede başarıyı yakalayabilirsiniz.

Günümüzde e-ticarete sermayesiz şekilde başlamak için en çok tercih edilen yöntem Dropshipping yöntemi olarak biliniyor. Bu yöntem doğru yönetildiği takdirde kazancı da oldukça yüksek sayılan bir yöntem olarak kabul ediliyor.

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping veya stoksuz satış olarak bilinen bu yöntemde ürünleriniz stokta bulunmaz. Başka bir deyişle stok olmadan, sipariş geldikçe tedarikçi veya üreticiden temin sağlayarak müşteriye ürünlerinizi satarsınız.

Bu yöntem stok gerektirmediği gibi aynı zamanda depo masrafından da kurtardığı için son derece avantajlı taraflara sahiptir. Tedarik sağlayan firmalar ile yapılacak dropshipping anlaşması sayesinde ilgili firma size ürünlerin adı, özellikleri ve fiyatlarının olduğu liste iletir. Buradan isterseniz seçerek isterseniz toplu halde yükleme yaparak e-ticaret siteniz üzerinden satışa hemen başlayabilirsiniz.

Söz konusu stoksuz satış yöntemi için sadece yerel olarak düşünmenize de gerek yok. Özellikle yurtdışından dropshipping anlaşmaları da yaparak yurtdışındaki ürünlerin satışını yapabilirsiniz.

İlgili İçerik: Dropshipping Stoksuz Satış Nedir?

Dropshipping Olumsuz Tarafları Neler?

Dropshipping avantajları kadar olumsuz tarafları da olan bir satış yöntemidir. Başarılı bir şekilde dropshipping yapabilmek için bazı noktaları unutmamalısınız:

  • Dropshipping yaptığınız firmanın güvenilir olduğundan emin olun. Ayrıca ürünleri kargolama süresini de mutlaka öğrenmelisiniz. Aksi halde sizin müşterinize kargolama süresi uzayacağı için tatsız durumlar oluşabilir.
  • Bir firma ile çalışmak yerine birden fazla dropshipping firması ile çalışmaya özen gösterin. Çünkü tek firmayla çalışmak o firmanın sorun yaşaması halinde sizin de işlerinizde sorun yaşaması haline gelir.
  • Dropshipping listeleri bazı firmalar tarafından ücretli şekilde satılabilir. Yani siz ürün listesi görmek için ücret ödemeniz gerekebilir.
  • Dropshippingde de alış fiyatınız olduğunu unutmamalısınız. Dolayısıyla dropshipping firmasındaki alış fiyatı güncellemelerine dikkat etmelisiniz.

El Yapımı veya İkinci El Ürünler Satmak

Sermayesiz e-ticaret nasıl yapılır sorusu için bir diğer önemli yanıt da el yapımı veya ikinci el ürünler satmaktan geçiyor. Özellikle ikinci el ürün satmak istiyorsanız vergilendirme olmadığını da bilmelisiniz. Yani kullanılmış ürünleri sadece satacaksanız vergi kaydı oluşturmanız da gerekmez.

Başta kitaplar olmak üzere elektronik ürünler, hobi ürünleri, sanat ürünleri, ev ürünleri, mutfak ürünleri, bahçe ürünleri gibi akla gelebilecek her şeyi ikinci el olarak satabilirsiniz. Kullanışlı bir e-ticaret sitesi sahibi olarak ürünlerinizi kolayca yükleyebilir, fiyatları tamamen kendiniz belirleyebilir ve satışlara hemen başlayabilirsiniz.

Eğer el yapımı ürünler satmak istiyorsanız bu noktada yaptığınız ürünlerin üretim maliyetini çıkarıp üzerine kâr ekleyerek fiyat belirleyebilirsiniz. Özellikle ev ile ilgili olan el yapımı ürünler yoğun rağbet görebilmektedir. Örneğin el yapımı sabunlar, süslemeler, ahşap ürünler müşteri bulmanızda da kolaylık sağlayabilir. Fakat evden üretim yapan kişi sayısı da çok olduğundan bu noktada sizi öne çıkaracak bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.

İlgili içerikİnternetten Satılacak Ürün Nasıl Bulunur?

XML Bayiliği ile Satış

Sermayesiz e-ticaret yapmak için dropshipping ile çok benzerlik gösteren XML bayiliği, ilk yönteme göre çok daha zahmetsiz bir yöntemdir. Bu yöntemde üretici veya tedarikçiden aldığınız XML listesi otomatik olarak sitenize yüklenir, ürünlerde fiyat başta olmak üzere meydana gelen değişiklikler yine sitenizde otomatik şekilde güncellenir. Böylece ürün takibi yapmanıza da gerek kalmaz. Tek seferde binlerce ürünün sitenize yüklenerek satılmasına imkan veren bu yöntem için Eticex tarafından sunulan e-ticaret altyapılarını kullanabilirsiniz.

E-Ticarette Nasıl Başarılı Olunur?

Her ne kadar sermayesiz e-ticaret yapacak olsanız da sürdürülebilir ve kâr odaklı bir iş tanımı oluşturmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Her şeyden önce fiyatlarınızın ve ürünlerinizin tercih edilebilir olması gerekir. Başka bir deyişle fiyatlarınızdaki ufak indirimler bile tercih edilmenizi sağlayabilir. Bunun yanında müşteri memnuniyetine odaklanmak, sorunlara hızlı çözümler üretmek de önemli.

E-ticaret tamamen dijital ortamdan yürütülen bir iş olduğundan en büyük dikkati ise başarılı olmak için sitenize vermeniz gerekiyor. Başarılı, profesyonel ve kullanıcı odaklı bir e-ticaret sitesine sahip olduğunuzda doğru planlama ve programlama ile e-ticarette markanızı büyütebilir, alanınızda örnek bir e-ticaret iş modeli kurabilirsiniz.

İlgili içerik: İnternetten Online Satış Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler:

E-Ticaret Nedir, Nasıl Açılır?

Sanal Mağaza Nedir, Nasıl Açılır?

Trendyol Mağaza Açma N11 Mağaza Açma

Facebook’da paylaş
Twitter’da paylaş
Linkedin’de paylaş

15 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Eticex alt yapısını ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurup bize gönderin!

Yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olun.

Bizi her zaman arayabilirsiniz 👋

İhtiyaç duyduğunuz her anınızda bizleri arayabilirsiniz, destek ekibimiz 7/24 sizlerle.

0850 346 66 00info@eticex.com
Eticex bir Markasis Bilişim A.Ş. iştirakidir.